Saradnja Srednje škole Koceljeva i Instituta

U sredu smo na Institutu imali čast i zadovoljstvo da nas posete profesori i učenici Srednje škole Koceljeva. Početkom juna sa ovom školom otpočeli smo saradnju. Kroz program profesionalne prakse učenici su odnegovali semenski usev naše paprike Župska rana. Organizator nastave za poljoprivrednu struku Saša Popović i profesorka povrtarstva Radojka Pantelić u goste su nam doveli njihove učenice druge godine Milicu Paunović i Nevenu Živanović. Milica i Nevena su svojim video prilogom o semenskom usevu Župske rane, koji je snimljen u školskom plasteniku, probudile u našem kolektivu osećanje ponosa domaćom poljoprivredom i osnažile veru u budućnost Republike Srbije.

U znak zahvalnosti za njihov trud juče smo ih pozvali u posetu, tokom koje je organizovan stručni obilazak poslovno-istraživačkog kruga Instituta za povrtarstvo. Našim gostima iz Koceljeve predstavili smo detalje laboratorijskog i naučnoistraživačkog rada, procese proizvodnje semena, sa nadom da će se mladi učenici zainteresovati za Nauku. Odlukom direktora dr Muhovića talentovanim učenicama Milici i Neveni darovani su prigodni pokloni.

Semenom paprike Župska rana, koje je proizvedeno u Koceljevi, nakon prijema u biološki magacin, dodele partije, dorade, laboratorijskog ispitivanja zdravstvene ispravnosti i kontrole kvaliteta semena, provere neophodne dokumentacije, nakon utvrđivanja ispunjenosti svih propisanih uslova, biće zasejane plodne bašte i parcele u Srbiji i na Balkanu.

PSX_20211105_194235

Prethodna objava Sledeća objava