RTS: Od poljoprivrednog instituta do trpeze - kako obezbediti dovoljno kvalitetne hrane u Srbiji

„Može se reći da delujemo u dva pravca, jedno je naučno-istraživački rad, a drugi semenarstvo, proizvodnja, komercijalizacija i prodaja semena", kaže prof. dr Nenad Đurić, direktor Instituta za povrtarstvo Smederevska Palanka.

“Prvo, uvek smo u mogućnosti da imamo domaće seme, da ne zavisimo u pogledu semena ni od koga i to jeste od strateške važnosti. Ovo je naročito bilo važno u periodu sankcija i izolacije kada inostranog semena nije bilo, a institut je obezbeđivao svu potrebnu količinu semena za zasnivanje tadašnje proizvodnje na prostoru ondašnje države”, kaže Đurić.

"Pomoć države bi dobrodošla u nabavci nove kvalitetne opreme kako bismo mogli da radimo kvalitetne analize polodova naših sorata i hibrida. Nije cilj proizvesti samo kvantitet, već i da to povrće budi dobrih nutritivnih svojstava, tj. sa visokim sadržajem vitamina C, karotena, likopena, magnezijuma i drugih antioksidativnih jedinjenja. Jer samo stanovništvo koje konzumira zdravo i kvalitetno povrće može imati dobro zdravlje” navodi dr Nenad Đurić.

Kompletan tekst: https://rts.rs/vesti/ekonomija/5346952/hrana-poljoprivredni-instituti-proizvodnja-stabilnost.html

Prethodna objava Sledeća objava