Poseta ministra dr Jelene Begović i delegacije ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije Institutu za povrtarstvo Smederevska Palanka

Ministar dr Jelena Begović posetila je 17. januara sa delegacijom ministarstva Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka. Sa ministrom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije Institut za povrtarstvo posetili su državni sekretari dr Miroslav Trajanović i Vukašin Grozdić i pomoćnik ministra Vladimir Radovanović.

Tokom dana ministar dr Jelena Begović održala je sastanke sa direktorom prof. dr Nenad Đurićem i rukovodiocima organizacionih jedinica, članovima Upravnog odbora, Naučnog veća i svim istraživačima našeg instituta. Teme sastanaka bile su planovi i strategija Instituta za sadašnji i budući period, projekti, saradnja sa privredom, saradnja sa Univerzitetom, publikacije.

a00

Tokom posete ministar dr Jelena Begović sa delegacijom ministarstva takođe je obišla laboratoriju za ispitivanje kvaliteta semena, hemijsku laboratoriju, laboratoriju za kulturu tkiva, zaštićeni prostor i magacinsko doradni centar našeg Instituta.

k01

„Mislim da Srbija je srećna zemlja što ima i kvaliteтno zemljište, ima vodu, i još uvek klimu koja omogućava da možemo da gajimo, manje više, šta smo gajili do sada. Mislim da je to jedan veliki globalni izazov gde mnoge zemlje više nemaju taj luksuz, a Srbija ima. Naravno treba da koristimo našu pamet, treba da koristimo našu tradiciju i iskustvo. Danas smo vodili razgovore i sa Upravnim odborom i sa direktorom i sa Naučnim većem, nastavljamo sa istraživačima i obilazak samog Instituta, da vidimo koji su potencijali, ne samo razvojni, ne samo prodajni, nego i naučnoistraživački. To je ono što naše ministarstvo zaista interesuje, sa kojim izazovima se ovakav jedan institut suočava, nije lako razvijaju se nove tehnologije, tržište je surovo. Trebate da ostanete konkurentni, a s druge strane trebate da zadržite one stare ukuse na koje smo navikli i koji se, nažalost, zbog nekih novih tehnologija možda i gube, zbog nekog profita se gube, a evo na ovom Institutu smo baš pričali sa stručnjacima koji se trude da između prinosa i nečega što pamtimo kada smo bili mali, da nam omoguće da i to naša deca u budućnosti imaju. Ja smatram da su ovakvi instituti, a ovaj institut je jedinstven, ovi instituti predstavljaju vrlo značajne resurse zemlje. Kroz razvoj inovacija, kroz razvoj naučnoistraživačkog kadra, naravno naše ministarstvo će i dalje da pomaže. Želja nam je da tačno ciljano utvrdimo šta treba ovakvim institutima kako bi sa jedne strane razvijali nauku, a s druge strane jačali ekonomiju i hranili ne samo Srbiju nego i čitavu planetu.“ rekla je ministar dr Jelena Begović u izjavi za medije.

k02

Direktor Instituta za povrtarstvo Smederevska Palanka prof. dr Nenad Đurić istakao je koliko je značajan angažman i interesovanje Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija za rad ovog instituta: „Ovo je istorijska poseta, prva poseta jednog ministra našem institutu, koja predstavlja vetar u leđa, a verujemo i da je to pokazatelj da smo na dobrom putu. Nažalost situacija nije bila najsjajnija, ali uspeli smo da se pokrenemo. Ukoliko nastavimo u ovom pravcu i uz pomoć i podršku ministarstva neće biti nikakvih problema“, naznačio je dr Đurić.

1 2 3 4 5 IMG-0cca0c657aa4641034d361ec8fba121c-V-01

Prethodna objava Sledeća objava