Projekat Ekonomično upravljanje otpadom biljnog porekla na Institutu za povrtarstvo

Pozivamo vas da sutra u 11.00 časova u biblioteci Instituta za povrtarstvo, na adresi ul. Karađorđeva br. 71 u Smederevskoj Palanci, prisustvujete prezentaciji projekta i teme.

Članovi istraživačkog tima Instituta za povrtarstvo osmislili su i napravili mali ogledno-pokazni hidroponi sistem sa kontrolisanim LED osvetljenjem i automatskim zalivanjem u kojem su već testirani različiti inertni materijali pogodni za hidropono gajenje biljaka. Sve to realizovano je kroz projekat Ekonomično upravljanje otpadom biljnog porekla, sa ciljem unapređenja proizvodnje rasada povrća i održivosti povrtarske proizvodnje u okviru tematske jedinice Savremena proizvodnja rasada povrća kao uslov održive proizvodnje povrća u Republici Srbiji.

Celokupan projekat i prateće aktivnosti, ostvareni su zahvaljujući sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije tj. Upravi za agrarna plaćanja.

Važno je napomenuti da su kroz komunikaciju sa poljoprivrednim proizvođačima (ankete), članovi istraživačkog tima napravili pregled savremene proizvodnje rasada u Srbiji uz težnju da se promovišu održive metode proizvodnje. U skladu s tim, kroz projektne aktivnosti proučavana je mogućnost kompostiranja različitih otpadnih materijala iz poljoprivrede sa ciljem njihove dalje upotrebe i primene u proizvodnji rasada. Osnovna ideja bila je uključiti elemente cirkularne ekonomije u savremenu proizvodnju rasada povrća i učiniti je manje zavisnom od imputa koji se obezbeđuju izvan gazdinstva.

Nakon velikog broja laboratorijskih analiza dobijenih komposta i vegetacionih ogleda u kojima su smeše komposta testirane, izabrane su one najpovoljnije za preporuku proizvođačima rasada ali i dalja istraživanja za koja verujemo da će biti osnova klasične i urbane poljoprivrede u budućnosti.

edited%2020230528_174615 edited%20IMG_20230517_124250181

Prethodna objava Sledeća objava