Pregovori za izvoz semena na dalja tržišta

Prošle godine priznata je jedna nova sorta paprika, "moravska lepotica". U pitanju je paprika tipa ajvaruše i smelo tvrdimo da je najproduktivnija, sa najboljim ukusom i sa najvećim sadržajem suve materije, otkrio je za Agroklub Nenad Đurić, direktor Instituta za povrtarstvo, koji je trenutno u pregovorima za izvoz semena u zemlje Severne Afrike.

"Naša misija traje već 78 godina tokom kojih je Institutu priznato više od 170 sorata i hibrida različitih povrtarskih kultura ovde u zemlji, ali i u zemljama u okruženju, a 24 sorte su nam registrovane u Evropskoj uniji. Institut konstatntno izvozi u zemlje u okruženju - u Rumuniju, Bugarsku, Severnu Makedoniju, Crnu Goru i BiH. Prošle godine smo posle dužeg perioda započeli izvoz u Hrvatsku, a vratili smo se sa jednom manjom količinom semena na tržište Slovenije", kaže Đurić i dodaje da su u prošloj godini u odnosu na prethodnu 2022. godinu povećali izvoz u zemlje u okruženju za 30 odsto.

"U svakoj zemlji gde smo prisutni imamo naše generalne zastupnike, tako da svi zainteresovani tamo mogu kupiti seme od njih, a firma "Semenarna" iz Niša je naš generalni distributer za tržište Republike Srbije i oni rade snabdevanje poljoprivrednih apoteka na teritoriji cele Srbije. Imamo i jednu prodavnicu u okviru Instituta i tu se može kupiti seme po maloprodajnim cenama, ali isto tako od marta krećemo sa prodajom rasada i svake godine prodamo ozbiljne količine, iako se rasad uglavnom distribuira na područje Smederevske Palanke i okoline."

Kompletan tekst možete pročitati na portalu AgroKlub.RS

Prethodna objava Sledeća objava