Na Mašinkom fakultetu u Beogradu je 21. i 22. decembra održana radionica na temu „Upravljanje istraživačkim podacima“. Radionicu je organizovao Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ pod pokroviteljstvom SAIGE projekta.

Opširnije: https://nitra.gov.rs/cir/ministarstvo/vesti/saige-radionica-o-upravljanju-istrazivackim-podacima

Predavači su bili:

  • Dr Matija Zlatar, naučni savetnik Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju - IHTM
  • Milica Ševkušić, bibliotekar Institut tehničkuh nauka, SANU
  • Zorica Janković, bibliotekar Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“
  • Milica Ninković, bibliotekar Institut za medicinska istraživanja
  • Obrad Vučkovac, bibliotekar Institut za nuklearne nauke „Vinča“
  • Irena Nježić, bibliotekar Institut za virusologiju, vakcine i serume – Torlak
  • Ljiljana Radisavljević, bibliotekar Institut za povrtarstvo, Smederevska Palanka

Učesnici radionice bili su istraživači, NIO urednici i bibliotekari iz Instituta koji sprovode proces transformacije u okviru Projekta SAIGE.

Tokom prvog dana radionice, predavači, bibliotekari i naučni radnici sa višegodišnjim iskustvom i završenim brojnim obukama u domenu upravljanja istraživačkim podacima upoznali su učesnike sa problematikom značaja otvorene nauke i otvorenih podataka za istraživače, principima FAIR upravljanja podacima, i osnovnim principima upravljanja istraživačkim podacima.

Tokom drugog dana radionice akcenat je stavljen na izradu plana upravljanja podacima i objavljivanje istraživačkih podataka, uz osvrt na osetljive podatke. Radionica je završena osvrtom na repozitorijume za podatke, definisanje procedura u vezi sa deponovanjem podataka sa akcentom na pouzdanost i sertifikaciju repozitorijuma.

Aktivno učešće i brojna pitanja učesnika potvrdili su značaj i interesovanje kako istraživača, tako i NIO urednika i bibliotekara za upravljanje istraživačkim podacima kao sve aktuelniju oblast čija adekvatna implementacija postaje u sve većoj meri preduslov pozicioniranja, ali i finansiranja naučno-istraživačkog rada.

Untitled%20%282%29-01

Prethodna objava Sledeća objava